sábado, 16 de febrero de 2013

JA N'HI HA PROU DE TENIR POR

(un article d'opinió que m'ha publicat a la revista econòmica Rotonda B30, edició febrer 2013)


Estem ja cansats de tenir por. Portem ja massa temps en aquesta situació de crisis de tots tipus i per totes bandes, i ja no en volem mes d’això. Ja en tenim prou de viure encongits i esporuguits.

De les darreres 10 converses que he tingut amb empreses de diferents tamanys i sectors, en quasi bé la meitat he vist que hi havia directius que estaven ja en una posició personal diferent a la d’aquells que viuen encongits en la por i el bloqueig de decisions, i només veuen les desgràcies i la negativitat. Aquests altres directius brillaven amb l’il.lusió de tenir reptes nous, de fer coses diferents, d’aprendre a gestionar amb allò que tenen en comptes d’allò que voldrien tenir, d’acceptar el que hi ha i de confiar en la vida per que sempre ofereix sortides. Aquestes persones acostumen a estar o dirigir empreses que, com els organismes vius, han fet la seva adaptació al nou medi, han canviat les energies que les governen, i s’han bolcat en l’humanisme i la col·laboració.

Potser no hi ha receptes infal·libles per fer això, però sí que hi ha factors comuns en tots ells. Per resumir-ho: no deixar-se caure en el pessimisme de l’entorn, no preocupar-se pel que no depèn de nosaltres i, sobretot, gestionar amb valors, veure les persones com persones i fomentar la col·laboració autèntica.

Els valors funcionen en nosaltres com una inesgotable font d’energia i motivació que tenim sempre dintre. Quan vivim en els nostres valors, som persones energètiques, incansables, compromeses i il.lusionades; i som capaços de quasi tot. Quan no hi vivim; doncs tot el contrari. Com a gestors de nosaltres i  també d’altres, hem de cuidar molt de viure en els nostres valors i de no impedir que els nostres equips hi visquin també. Per dir-ho clar i català: si la pela és la pela i prou, no anirem bé.

Posar la persona al mig de tot és una macro tendència que estem ja albirant en la societat. Aquesta va camí de conjugar el “jo soc” en comptes del “jo tinc” o el “jo faig”, per que el paradigma del benestar material se’ns desmunta. No ens ha fet feliços com ens semblava, i les persones estem fent ja un viatge cap a llocs diferents, mes interiors i mes humans. També a l’empresa, necessàriament. Prestar atenció als nostres valors personals i empresarials i cuidar de la seva integritat i foment és una de les tasques de gestió empresarial més agraïdes, que mes rendiments ofereix i mes benestar proporciona a tots. Però cal fer-ho de forma autèntica, honesta, sostinguda i sense manipulació.

Un altre factor comú que he observat en els empresaris i empreses que actualment estan tirant endavant és el foment de la col·laboració entre les persones i entre les empreses. Tanmateix, aquesta és també una de les macro tendències de la societat, que arriba a l’empresa com a element clau de competitivitat empresarial per al present i el futur.

Col.laborar de debò entre les persones es una millora empresarial essencial, com la internacionalització i la innovació, i que no requereix quasi cap inversió. En la col.laboració generativa i apreciativa trobem una increïble capacitat de crear situacions i coses noves i de valor; tot i les circumstàncies adverses.

Tant el treball en valors com la col·laboració a l’empresa son tècniques i actituds al nostre abast. Quan ens decidim de forma valenta a mirar a les persones com a persones completes, mental, física, emocional i espiritualment; i les posem al mig dels nostres negocis (com a treballadors, clients, proveïdors o grups d’interès) ens mourem a un estadi de mes prosperitat i benestar per a tots.

sábado, 2 de febrero de 2013

VA DE VALORES: CUANDO MERCADONA FINANCIA AL PP

Acabar de aparecer en los medios el escándalo de los pagos en dinero negro a altos cargos del PP, y el origen de estos fondos parece que son las aportaciones que diversas empresas hacían al PP. Está todo por probar, por lo que hay que decir que todo esto ha sucedido "presuntamente".

Entre las empresas que hacían aportaciones al Partido Popular está la cadena de supermercados MERCADONA. No quiero ni juzgarlo en lo moral ni en lo legal. Si es delito de financiación ilegal hay otras personas mejor preparadas que yo para decirlo.

Mi reflexión tiene que ver con los valores de una marca. Cuando una marca de gran consumo se identifica tanto con un partido político, está incorporando a los valores de su marca los valores de este partido político. Como consumidor, al decidir comprar en un supermercado u otro, decido apoyar o no los valores y opciones políticas que hay detrás de cada empresa y marca.

Cuando una empresa apoya algunos valores o ideologias, el uso de mi dinero tiene ahora más contenido, más significado. Ya no me limito a dar dinero a cambio de comida, si no que fomento una determinada visión del país, de la política, de cómo se ejerce esta, de territorio, de cultura, de lengua, de educación, de sanidad, de economía, etc., etc. Por decirlo claro, al tomarme una sopa Hacendado le estoy dando dinero al PP y a Rajoy, De Guindos, Wert, Bárcenas y Sánchez-Camacho.

Quizá avanzamos hacia una sociedad donde las opciones de consumo (el mercado) incorporan otros valores, ideología, paradigmas. Quizá esta separación que hemos hecho consistente en que el dinero es dinero y las ideas van aparte se esté desdibujando. Quizá surgirán nuevas formas de activismo político, ideológico o incluso espiritual relacionadas con el mercado. Quizá los ciudadanos tendremos más capacidad de moldear el mundo en el que vivimos o tendremos más representatividad política a través de cómo gastamos nuestra humilde nómina en un supermercado o en otro.

En un ejercicio futurista y algo gracioso, me imagino los ciudadanos comprando en el supermercado PPDONA o PSOEMARKET o IUBIOTICO o CRISTIASHOP o MUSULTIENDA (de hecho, esto ya existe...)  como forma de ejercicio de los derechos políticos, con carritos azules o rojos, y banderolas con gaviotas, rosas, cruces o medias lunas... Y quizá escucharemos a la vecina decir "el PP tiene una oferta buenísima de pañales!"...

En fin, sin duda los consumidores y votantes tenemos todo el poder de decidir y de cambiar el mundo en el que vivimos, pero no estamos acostumbrados a usar este poder, quizá por nuestra pereza, quizá por que todavía no nos importa suficientemente lo que vemos, o lo que nos pasa no es suficientemente contundente como para hacer algo un poco diferente. Pero sin duda, ejemplos (presuntamente) como el de MERCADONA nos sirven en bandeja oportunidades de ser coherentes con nuestros valores, oportunidades de dejar la crítica y la queja y de decidir y actuar.

Ahora nuestro poder es mayor, y como consumidor estoy contento de poder tomar estas decisiones. Y de hecho, yo sí las tomo.