jueves, 2 de febrero de 2012

Pla Nacional de Valors ¿Què ens passa a Catalunya?


Fins on jo conec, no hi ha cap altre país al món que tingui un govern que impulsa un Pla Nacional per al foment dels Valors.

Son bojos o estem il.luminats?

El PN de Valors és un projecte transversal a totes les Conselleries, desenvolupat a la Conselleria de Benestar Social i amb el suport del President de la Generalitat. Si és que som bojos, sembla que ja en son uns quants. Ja fa uns mesos que funciona, amb 13 grups de treball d'experts i tota una mecànica de legitimació i validació que garanteix que els resultats si no son bons al menys no siguin dolents, i que siguin suficientment representatius. Probablement el resultat serà bo. On de debó ens la jugarem serà a l'hora de dotar de pressupost per a les accions… per sort o per desgràcia, això passarà d'aquí un parell d'anys, crec recordar.

Sense embuts et diré que cal ser valent per a tenir aquesta iniciativa tant innovadora. La gent que ho ha fet és valenta i amb visió de futur. Jo prefereixo que facin això que no que facin la "guerrilla" política amb Madrid, o qualsevol altre acció tàctica o de curt termini. Sovint tots ens queixem de la crisi, de com estàn les coses, de que no sabem on anirem a parar, i de moltes coses mes. Hi ha moltes veus que diuen que no és una crisi econòmica ni financera, si no una crisi de valors o fins i tot d'era. Canvi d'Era, de l'antic al Nou Paradigma, etc, etc.

El que és cert és que el món avui i demà serà diferent del que ha estat fins ara. Evidències no en falten, i no les repetiré aquí. El que ja tenim i el que ve és incertesa i caos… Llavors, si quasi tot canvia, què queda? Doncs queda només allò que les persones tenim dintre: el que sabem, les experiències viscudes i els valors… potser alguna cosa mes, com els ideals i la espiritualitat que cada persona tenim "de naixement"… i no parlo de dogmatismes ni religions.

Cal cuidar-nos d'això o estarem desorientats, cecs, perduts. Construir uns valors que ens ajudin a viure en la incertesa és com donar-nos un far a la nit o un flotador per a no enfonsar-nos en un mar fosc i fred.

Dígues-li il.luminat, pero jo sí vull un Pla, una actuació que ens ajudi a construir una societat on jo i els meus fills poguem viure-hi. Potser l'error no és el fer un Pla Nacional de Valors però serà no prendre'ns-el seriosament i no donar-li el pressupost que li cal. Ja veurem...

2 comentarios:

Josep Bertran dijo...

jo crec que els valors , de fet es poden mostrar nomes per la societat, els pares amics , l'escola pero nomes son utils si es demostren, no si s'ensenyen. La idea de fer un pla es bona pero mira que passe amb la asigantura de educacion para la ciudaddania, que lo que als uns els sembla molt interesant als altres els semble molt retoric. Y a mi el dabat de si interesant o retoric es lo que de veritat hem sebla interesant , ja que ens fa pendre posicions ser mes critics , ser mes nosaltres, ser mes ciutadans, ens educquem, are no en el contingut de la asigantura sino en el debat, JO m'he educat en religio pero no llegin el catesisme o el coran sino reflexionat en el seu contingut, ahi,, dels que es creuen tot el que s'escriu ...

Joan Cos Codina dijo...

Tens raó Josep... ser dogmàtics, pretendre inculcar els nostres valors, fer discurs amb paraules elevades, "grosses", no és la manera. De fet, si ho fem així podem caure en formes polítiques properes al feixisme i a la manipulació. Els valors a través de l'exemple i de la pràctica sí... a través del discurs mental o la imposició no funciona ni és la manera.

I també tens raó .... "Ay dels que es creuen tot el que s'escriu (o es diu)" ... Sens dubte als valors s'hi arriba a través del adonar-se un mateix de que les coses son com son i de com volem que siguin ... i d'aquí a la auto-práctica, la responsabilitat o, com deia en Gandi, "Sigues el canvi que vols"