sábado, 16 de febrero de 2013

JA N'HI HA PROU DE TENIR POR

(un article d'opinió que m'ha publicat a la revista econòmica Rotonda B30, edició febrer 2013)


Estem ja cansats de tenir por. Portem ja massa temps en aquesta situació de crisis de tots tipus i per totes bandes, i ja no en volem mes d’això. Ja en tenim prou de viure encongits i esporuguits.

De les darreres 10 converses que he tingut amb empreses de diferents tamanys i sectors, en quasi bé la meitat he vist que hi havia directius que estaven ja en una posició personal diferent a la d’aquells que viuen encongits en la por i el bloqueig de decisions, i només veuen les desgràcies i la negativitat. Aquests altres directius brillaven amb l’il.lusió de tenir reptes nous, de fer coses diferents, d’aprendre a gestionar amb allò que tenen en comptes d’allò que voldrien tenir, d’acceptar el que hi ha i de confiar en la vida per que sempre ofereix sortides. Aquestes persones acostumen a estar o dirigir empreses que, com els organismes vius, han fet la seva adaptació al nou medi, han canviat les energies que les governen, i s’han bolcat en l’humanisme i la col·laboració.

Potser no hi ha receptes infal·libles per fer això, però sí que hi ha factors comuns en tots ells. Per resumir-ho: no deixar-se caure en el pessimisme de l’entorn, no preocupar-se pel que no depèn de nosaltres i, sobretot, gestionar amb valors, veure les persones com persones i fomentar la col·laboració autèntica.

Els valors funcionen en nosaltres com una inesgotable font d’energia i motivació que tenim sempre dintre. Quan vivim en els nostres valors, som persones energètiques, incansables, compromeses i il.lusionades; i som capaços de quasi tot. Quan no hi vivim; doncs tot el contrari. Com a gestors de nosaltres i  també d’altres, hem de cuidar molt de viure en els nostres valors i de no impedir que els nostres equips hi visquin també. Per dir-ho clar i català: si la pela és la pela i prou, no anirem bé.

Posar la persona al mig de tot és una macro tendència que estem ja albirant en la societat. Aquesta va camí de conjugar el “jo soc” en comptes del “jo tinc” o el “jo faig”, per que el paradigma del benestar material se’ns desmunta. No ens ha fet feliços com ens semblava, i les persones estem fent ja un viatge cap a llocs diferents, mes interiors i mes humans. També a l’empresa, necessàriament. Prestar atenció als nostres valors personals i empresarials i cuidar de la seva integritat i foment és una de les tasques de gestió empresarial més agraïdes, que mes rendiments ofereix i mes benestar proporciona a tots. Però cal fer-ho de forma autèntica, honesta, sostinguda i sense manipulació.

Un altre factor comú que he observat en els empresaris i empreses que actualment estan tirant endavant és el foment de la col·laboració entre les persones i entre les empreses. Tanmateix, aquesta és també una de les macro tendències de la societat, que arriba a l’empresa com a element clau de competitivitat empresarial per al present i el futur.

Col.laborar de debò entre les persones es una millora empresarial essencial, com la internacionalització i la innovació, i que no requereix quasi cap inversió. En la col.laboració generativa i apreciativa trobem una increïble capacitat de crear situacions i coses noves i de valor; tot i les circumstàncies adverses.

Tant el treball en valors com la col·laboració a l’empresa son tècniques i actituds al nostre abast. Quan ens decidim de forma valenta a mirar a les persones com a persones completes, mental, física, emocional i espiritualment; i les posem al mig dels nostres negocis (com a treballadors, clients, proveïdors o grups d’interès) ens mourem a un estadi de mes prosperitat i benestar per a tots.

1 comentario:

Anónimo dijo...

Muy buena entrada que me va a dar mucho que reflexionar. Gracias!